fredag, mars 06, 2009

Sprakande färger...man väljer precis rätt färg...




För att få sprakande färger så är det du själv som gör färgerna sprakande
med din inspiration och kreativitet. Här planerar man inte i förväg vad man skall måla och vilken färg man skall ta utan det kommer till dig när du skall börja att Måla...

Kreativ målning är ett sätt att låta bilden måla sig själv. Man går inte in och bestämmer i förväg vad man ska måla utan man målar helt spontant, kanske kladdar på färg bara lite hipp som happ. Det gäller att på något vis koppla bort sig själv och låta det inre, det undermedvetna, komma till tals.

Man kan få olika känslor. Bli arg, ledsen, irriterad, glad. Allt beroende på hur just den dagen ter sig. Ofta väljer man att måla med just de färger man behöver för tillfället som så att säga kan ge en det man behöver. Det låter kanske lite flummigt men det fungerar faktiskt så att man omedvetet väljer precis rätt färg. Hur man sedan ska förklara detta är en helt annan femma. Kanske är det inte så viktigt att förklara. Huvudsaken är att det fungerar. Ibland märkbart men ibland utan att man känner något speciellt.

Man får en bild som visar att just så är det inom mig just nu. Sen ger det också en tillfredställelse att få något ur händerna ner på en duk. Det är mycket bra att måla tillsammans i grupp ty då kan man titta på varandras tavlor, sedan man målat ett tag, helst under tystnad för att lättare kunna gå innåt. Att titta på det man målat på avstånd gör att man kan upptäcka saker i bilden som tittar fram ur "kluddet". Något från ens inre, det undermedvetna, som vill komma fram i ljuset. Det kan bli en spännande upptäckt. Eftersom det är lätt att bli blind för sina egna bilder är det bra att vara flera.

Man samtalar och byter erfarenheter och växer tillsammans. Särskilt om man träffas flera gånger. Det skapas också en gruppenergi som gör att det ofta är lättare att släppa loss sina begränsningar, att inte fundera så mycket utan bara måla. Lite lättare att bortse från rösten som tjattrar och säger att jag inte kan måla. Alla kan måla! Inte en massa föreställande saker kanske men kladda på färg och njuta av det, det kan alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar