onsdag, september 09, 2009

Färdigbakat...

Så här ser Surdeg på grovt rågmjöl ut när det är färdigbakat...
och det smakar gott..!
Här kommer receptet:
Dag 1.
1dl vatten
1 dl grovt eller fint rågmjöl
Värm vattnet till ca 40 grader. Häll det i en rostfri skål eller glasburk. Blanda i mjölet och täck med handuk eller plastfolie. Placeras på varm, dragfri plats. Låt stå i 3 dygn och rör om varje dag.
Dag 4.
1 l vatten
1 l rågmjöl
Värm vattnet till 40 grader. Nu blandas rågmjölet och vattnet med surdegen till en mycket tunn deg. Täck över den och låt den stå ytterligare 1 dygn.
Dag 5.
Surdegen är färdig att baka.
Först kan du ta undan 1 1/2 dl av surdegen och spara i kyl eller frys. I kyl står den ca: 1 vecka. När du sedan ska använda degen upprepar du från dag 4.
Surdegsbröd:
Färdig surdeg ca: 1 1/2 l
2 msk olja
25 g jäst
1 msk salt
1 msk kummin
1 msk fänkål
6 dl grovt rågmjöl
1 dl havrekli
ca: 7 dl vetemjöl
Häll surdegen i degbunken. Smula sönder jästen och rör om. Använder du torrjäst, blandas den med mjölet. Tillsätt salt, kryddor och det grova mjölet. Arbeta i vetemjölet till en smidig och fast deg. Låt degen jäsa övertäckt 1-2 timmar. Ta upp den på bakbord och forma två limpor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa ca: 1 timme till dubbel storlek. Skåra limporna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 45-50 minuter.
Prova, det smakar utmärkt...
Med osten Svarta Sara smakar det ännu godare...
om man gillar den osten förståss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar